maanantai 4. toukokuuta 2015

Jukka - Pekka Palviainen - Perjantai on hyvä päivä lähteä

Sisältää juonipaljastuksia!


"Perjantai on hyvä päivä lähteä", poika sanoo tytölle leikkikentällä. Ja perjantaina lähdetään.

                      Ennestään toisilleen tuntemattomat nuoret päättävät lähteä pois tutusta ja turvallisesta ympäristöstä ja matkata etsimään Lotan isää, joka on jättänyt kodin taakseen todistettuaan oikeudessa rikollisia vastaan. Lotta haluaa löytää isänsä. Poika, joka paljastuu vasta kirjan loppupuolella Roniksi, pakenee sen sijaan jotain muuta.
 
                      Kirja on kirjoitettu raikkaalla tavalla ja arkisella kielellä. Päähenkilöt ovat kiinnostavia eivätkä "ohuita" kuten joidenkin nuortenkirjojen hahmot ovat.  Sivuhahmoja kirja vilisee, ja heissäkin on syvyyttä. Teos on lyhyt (sisältää 158 sivua) ja onkin helppo lukea yhdeltä istumalta. Tarina on kepeä, mutta silti taustalla voi havaita vakavampiakin asioita.

                      Henkilöiden päätös lähteä ei ole kovinkaan uskottava. Harva lähtisi oikeasti ilmoittamatta jonnekin ja viipyisi pari päivää matkallaan, nukkuen siellä sun täällä. Olen myös hämmentynyt siitä, etteivät esimerkiksi Lotan isovanhemmat soittaneet hänen äidilleen, kun lotta ilmestyi heidän talolleen yhdessä Ronin kanssa.

                      Kasvukertomus, kyllä vain. Henkistä kasvua tapahtuu kirjan aikana paljon, niin yksin kuin yhdessäkin. Kirjailija on onnistunut hyvin kuvailemaan kirjansa nuoria päähenkilöitä ja nuoruuden epävarmuutta sekä kauneutta. Hahmoihin kykeni samaistumaan helposti, sen sain huomata.

                      Voin suositella tätä kirjaa kaikille nuorille, sillä tätä kirjaa lukiessa kyllä saivat aivot tuulettua. Nauruakaan ei puuttunut. En kuitenkaan usko, että kirja pysyy mielessäni kauaa. Ja faktaa kehiin! Kirja siis on Jukka-Pekka Palviaisen kirjoittama ja nimeltään Perjantai on hyvä päivä lähteä. Se on julkaistu vuonna 2014, eli kyseessä on aika uusi kirja.

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti