torstai 7. toukokuuta 2015

Johan Harstad: Darlah - 172 tuntia Kuussa

Sisältää juonipaljastuksia!



Tähänkin kirjaan törmäsin myöskin diplomin kirjalistalla. Kirjassa NASA järjestää kampanjan, jossa ihminen palaa Kuuhun kymmenien vuosien jälkeen. Tällä kertaa mukaan kuitenkin otetaan kolme onnekasta arvalla valittua nuorta. Kuka haluaa osallistua arvontaan?
 
                      Idea oli omaperäinen, mutta toteutus olisi voinut olla parempikin. Mukaan valitut nuoret kuvattiin makuuni liian stereotyyppisesti. Ranskalainen Antoine kärsii sydänsuruista, japanilainen Midori ei kykene sopeutumaan joukkoon ja ruotsalaisella Mialla on paljon ongelmia vanhempiensa kanssa. Hahmoja ei syvennetty tarpeeksi, ja he jäivät minulle liian pintapuolisiksi. Lisäksi kukaan valituista ei oikeasti haaveillut avaruuteen pääsystä, vaan suhtautuivat siihen lähinnä pakokeinona.  Itse olisin ollut innoissani ja samalla hermostunut.

                      Kihisin odotuksesta, kun hahmojen taustoja ja kuulennolle lähdön syitä käytiin läpi. Halusin heti lukea tarinaa siitä kohdasta, kun raketti laukaistiin, mutta sain maltettua mieleni. Osa juonesta oli ennalta-arvattavaa, muttei siinä määrin, etteikö sitä olisi voinut antaa anteeksi. Loppu oli aivan oma lukunsa, enkä sitä olisi millään voinut ennustaa.

                      Ajattelin, että Mia selviäisi takaisin maahan, ja tarinassa olisi edes jollain tapaa onnellinen loppu. Kirja ehdottomasti parani loppua kohden, ja karmivan tunnelman pystyi tuntemaan ihan kotisohvallakin. Oli helppo päätellä, että jotain pahaa tulisi tapahtumaan. Tästä enteilivät jo tekstipätkät, jotka kertoivat vanhainkodissa asuvasta dementoituneesta astronautista, joka oli ollut mukana Kuussa. Mitä pidemmälle kirja eteni, sitä nopeammin luin. Hehkutan nyt edelleenkin tätä loppua. Oli mahtava huomata, ettei se noudattanut nuortenkirjoille tyypillistä kaavaa. Hahmojen puutteita lukuun ottamatta teos oli hyvä.

                      Kirjan siis on tosiaankin kirjoittanut norjalainen Johan Harstad, ja se on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2008 nimellä Darlah - 172 timer på månen. Suomennos ilmestyi vasta vuonna 2012.

                     Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti