torstai 9. huhtikuuta 2015

Gayle Forman - Jos vielä jään

Sisältää juonipaljastuksia!


Normaalituloinen perhe lähtee eräänä talviaamuna ajelulle. Perheen 17-vuotias tytär, Mia, herää lumihangesta onnettomuuspaikan vierestä. Sekavuutta kestää hetken. Sitten Mia huomaa onnettomuuden uhrit: vanhempansa, veljensä ja myös itsensä. Mia seuraa, kuinka hänen koomaan vajonnut ruumiinsa kiidätetään sairaalaan ja tajuaa olevansa jonkinlaisessa välitilassa. Erään ymmärtäväisen sairaanhoitajan sanoin Mia on se, joka päättää, herääkö hän vai ei. Mia itse pyörittää näytelmää, eivät lääkärit tai hurisevat koneet, joilla ruumis pidetään elossa.

                      Kirja sisältää paljon takaumia Mian elämään ennen onnettomuutta. Perheen vanhempien rocktausta toi muuten niin hempeään tarinaan särmää. Elävyyttä toi myös Adam, Mian poikaystävä, joka soittaa rockia omassa bändissään. Miaa kalvaa palavasta rakkaudesta huolimatta epävarmuus suhteen kestävyydestä, sillä klassiseen musiikkiin hurahtanut tyttö tuntee itsensä ulkopuoliseksi rokkipiireissä. Musiikki, joka parin saattoi yhteen, uhkaa myös erottaa heidät.

                      Jos vielä jään, Gayle Formanin kirjoittama ja ensimmäisen kerran vuonna 2009 painettu kirja on herkkä ja koskettava tarina rakkaudesta, elämän vaikeudesta ja muutoksista. Suomeksi teos on käännetty samana vuonna. Kirja on julkaistu alunperin nimellä If I Stay. Kirjasta on tehty myös elokuva, jota en ole nähnyt. En varmaan tosin elokuvaa katsokaan, sillä en oikein ole kiinnostunut leffoista.

                      Tätä lukiessa on pakko varautua itkemään. En ole mitenkään herkkä ihminen, mutta Jos vielä jään kohotti kyyneleet silmiini pariinkin otteeseen. Luin kirjan yhdeltä istumalta, sillä tahdoin palavasti tietää päättääkö Mia jäädä, vai seuraako perhettään tuonpuoleiseen. Toki kirjan voi lukea myös palasissa fiilistellen, mutta minulta ei löytynyt siihen kärsivällisyyttä.

                      Lukeminen oli perushelppoa, eikä lukemassani painoksessa ollut kirjoitusvirheitä. Kirja kannattaa lukea hiljaisessa tilassa ja ajan kanssa, jotta kirjan maailma voi aueta kunnolla. Suosittelen kirjaa romantiikannälkäisille ja niille, jotka etsivät tunteita herättävää luettavaa.

                     Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti