torstai 9. huhtikuuta 2015

Elisabet Aho - Tanssii Emman kanssa

Sisältää juonipaljastuksia!


Lajin termejä, kisajännitystä, onnistumisia ja pettymyksiä: näitä tuli vastaan Elisabet Ahon nuortenkirjassa Tanssii Emman kanssa (2014). Kirja seuraa 15 vuotta täyttävää Emma Vainiota, joka harrastaa paritanssia. Paras ystävä Inkakin harrastaa paritanssia yhdessä kaksoisveljensä kanssa samassa seurassa ja vielä samalla tasollakin. Kaksoset ovat kuitenkin siirtymässä C-tasolle kilpailemaan, kun taas Emma jumittaa paikallaan parinsa Joonaksen kanssa D-tasolla. Kun Joonas sitten lopettaa tanssin, Emmalla on edessään kriisi.
 
                      Kirja antoi minulle mukavan katsauksen paritansseihin, eikä tehnyt arjesta ruusuilla tanssimista. Emman jalat olivat jatkuvasti täynnä haavoja, hiertymistä nyt puhumattakaan. Lisäksi suurin osa ajasta kului treeneissä. Lisäksi mainittiin oikeanlaisten vaatteiden ja asusteiden välttämättömyys ja kalleus. Muutakin faktaa tekstistä löytyi, kuten juuri kilpaluokista ja niiden välillä siirtymisestä.

                      Lempihahmokseni nousi Ville Nurminen, balettipoju, joka astui tarinaan melko lähellä loppua. Selviää, että Ville on harrastanut ennenkin paritansseja, mutta vaihtoi balettiin. Nyt kolmen vuoden tauon jälkeen Ville haluaa aloittaa paritanssit uudelleen. Kuten arvata saattaa, Villestä tulee Emman uusi pari. Toinen hahmo, josta pidin, oli Emman pikkuveli Kasperi, joka muistutti käytökseltään hieman omaa veljeäni. Inhokkihahmoni oli varmaan myöskin tanssia harrastava Markus. Tuntui kuin Markus oli vain ängetty mukaan tarinaan, jotta saataisiin lisää draamaa kirjaan. Emman ihastuminen Markukseen tuntui liian teennäiseltä ja väkinäiseltä.

                      Kirja oli ihan perus nuortenkirja, jossa päähenkilö kohtaa vaikeuksia elämässään mutta pääsee jatkamaan ongelmien yli eteenpäin.  Ihan tavanomaista. Kieli oli helppoa - jokseenkin liian helppoa, ja luinkin kirjan nopeasti läpi. Alan olla jo kohdeyleisön ulkopuolella, tulin huomanneeksi. Teos ei ole kerronnaltaan ja etenemiseltään lainkaan erikoinen, mutta sentään tanssiteema oli onneksi onnistunut. Kirja ei ole mieleenpainuva, enkä uskokaan muistavani kirjaa enää viikon päästä. Suosittelen kirjaa teini-ikään astuville ja varsinkin sen ikäisille tanssista kiinnostuneille nuorille.

                     Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti