torstai 9. huhtikuuta 2015

Jenny Downham - Ennen kuin kuolen

Sisältää juonipaljastuksia!


                    16-vuotias Tessa Scott sairastaa parantumatonta leukemiaa. Aika kulkee sängyn pohjalla kuolemaa odotellen, kunnes Tessa päättää listata asiat, joita hän haluaa vielä tehdä elämässään ennen kuin kuolee. Jo kirjan nimen perusteella on selvää, ettei onnellista loppua tule.

                      Listansa kanssa Tessa päätyy rikkomaan lakia, harrastamaan seksiä, ajamaan isänsä autoa ilman korttia, kahlaamaan jokeen ja kokeilemaan huumeita. Tessan paras ystävä Zoey auttaa parhaansa mukaan listan toteuttamisessa. Kirja on täynnä tunteiden vuoristorataa, jonka taustalla on jatkuvasti läsnä kysymys, jatkaako vai luovuttaa.

                      Kirjan edetessä Tessan aikaisemmasta elämästä kerrotaan palasia, samoin elämästä diagnoosin jälkeen. Käy ilmi, että Tessan äiti lähti tyttärensä ollessa nuori, ja isä lopetti neljä vuotta sitten työt hoitaakseen Tessaa. Pikkuveli Cal taas ei halua hyväksyä, että hänen siskonsa on vakavasti sairas. Zoey suhtautuu asiaan ikäänkuin se olisi vain sivuseikka, ja naapurin komea poika Adam pelkää särkevänsä Tessan kaksikon rakastuessa toisiinsa.

                      Hahmokaartin tarjonta oli suppeahko, sillä perheen lisäksi mukana olivat Zoey, Adam ja hänen äitinsä sekä lääkärit ja hoitajat. Enempää henkilöitä ei kirja kaivannutkaan. Henkilöiden käyttäytyminen oli uskottavaa, eikä elämän kuvattu olevan ruusuilla tanssimista ja hiljaista hyväksyntää kuoleman lähestyessä. Tessa uskalsi raivota, riehua ja huutaa sisäistä tuskaansa ilmi. Lempihahmokseni nousi Cal hänen suloisuutensa takia.
 
                      Teksti on helppolukuista ja kirjoitettu niin, että tarina tuntuu läheiseltä ja ennen kaikkea todella todelliselta. Kirjan luoma maailma on synkkä ja realistinen, mutta surun keskellä on myös valoa, joka näyttäytyy mm. rakkauden muodossa. Kirjan loppupuolella kerronta käy yksinkertaisemmaksi ja sekavaksi, mikä auttaa lukijaa todellakin samaistumaan Tessan hämärtyvään tietoisuuteen.

                      Kirjan nimi siis on Ennen kuin kuolen (Before I Die, 2007), ja sen on kirjoittanut Jenny Downham. Ensimmäisen kerran suomeksi teos on julkaistu vuonna 2009 Otavan toimesta. Tätä kirjaa suosittelisin kaikille, sillä kirjasta saa sekä hyvän lukukokemuksen että pohdittavaa. Kirja on löytyy lukudiplomista, ja se olikin syy sille, minkä takia kirjan luin. Sain yllättyä positiivisesti kirjan edetessä, ja lisäksi kansikin sopii tarinaan.

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti