perjantai 9. tammikuuta 2015

Jay Asher - Kolmetoista syytä

Sisältää juonipaljastuksia!


16-vuotias Hannah Blake on tehnyt yllättäen itsemurhan. Tyttö on kuitenkin ennen kuolemaansa äänittänyt vanhanaikaisille kaseteille 13 syytä, jotka johtavat tuohon tekoon. Kasetteja on seitsemän ja niistä jokaiselta löytyy kaksi syytä - paitsi viimeiseltä.
                      Hannah lähettää postissa nimettömänä kasetit listallaan ensimmäisenä olevalle ihmiselle. Heti ensimmäisen kasetin A-puolella hän ilmoittaa, että jokaisen on lähetettävä kyseiset kasetit seuraavalle henkilölle. Muuten äänitteiden kopioita hallussaan pitävä henkilö levittää kasetit koko kaupungin tietoon paljastaen monia salaisuuksia, joita yritetään visusti pitää salassa. Tämän uhkauksen takia ohjeita on pakko noudattaa, sillä syy, miksi kasetit ovat juuri ne saaneella henkilöllä on se, että hän itse on yksi syy. Ja se taas tarkoittaa, että yksi karmaiseva totuus koskee häntä. Kukaan ei ole niin hullu, että heittäisi kasetit menemään niitä kuuntelematta. Ensinäkin luonteeltaan utelias ihminen haluaa tietää, mitä kuollut tyttö on hänestä kertonut, eikä uskalla ottaa riskiä, että siitä saavat tietää kaikki. Yksikään henkilöistä ei kuitenkaan tiedä, millä kasetilla juuri hänet mainitaan.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgROY8bLic9xLdYSvfLxQccpTe04JaHyK3fBY0Tlwx66nPkXd8YEEqzJCZB4m6HxVmEirUf8oC58bZRNU53nIZUi65B3l1gwEDuf4917fdUiPyzXyTXciTP5B4QXJM7Q5Iok6SMWHSnNEtS/s1600/13reasons.jpg                      Kirjan alussa Clay Jensen, Hannahin luokkatoveri ja lisäksi häneen ihastunut poika saa kasetit postissa. Kuullessaan ensimmäisen kasetin ensimmäisen lauseen, hän järkyttyy. Hän ei ollut kuvitellut enää koskaan kuulevansa tytön ääntä, ja näin ollen jatkaa kasetin kuuntelua kunnioituksesta vainajan tahtoa kohtaan. Sitten hän ei enää kykenekään lopettamaan: hänen on pakko kuulla kaikki ja saada tietää, miten juuri hän itse vaikutti Hannahin itsemurhaan.
                      Jay Asherin kirja Kolmetoista syytä (13 Reasons Why) on huikea tarina, jossa kaikki liittyy yhteen. Kirja on samalla niin mysteeri, muistokirjoitus kuin hyvästit elämälle. Nerokas ja omaperäinen idea kaseteista teki kirjasta omalaatuisen: itsemurhan tehnyt kaunis Hannah oli jatkuvasti läsnä. Ei voi sanoa, etteikö Hannah olisi ollut kirjan keskiössä. Hän oli Clayn ohella toinen päähenkilöistä huolimatta siitä, ettei ollut enää elossa kirjan aikana.
                      Kirjan odottaessa hyllyssäni lukuvuoroaan mietin, mitä uutta kirjalla olisi tarjottavana. Olin alunperin päättänyt lukea kirjan vain lukudiplomia varten. Kuitenkin ollessani kirjastossa TET-harjoittelussa tulin varausten käsittelyn yhteydessä lukeneeksi randomisti jonkin kirjan takakannen. Lyhyt teksti sai mielenkiintoni heräämään, ja innostuneena vikaisin kirjan etukantta. Tajusin kyseisen kirjan olevan jo valmiiksi minulla lainassa. Heti kotiin päästyäni kaappasin kirjan käteeni ja lysähdin sohvalle sitä lukemaan.
                      Kirja kertoo elävästi siitä, mihin pienimmätkin huhut voivat johtaa, myös sellaiset, joissa ei ole totuuden hiventäkään. Uuteen kaupunkiin vanhempiensa kanssa muuttanut Hannah sai todellakin kokea sen paskan. Yksi ainoa mielikuvituksen luoma huhu aiheuttaa lumipalloefektin, jota ei voi hallita. Henkilöt olivat käytökseltään uskottavia ja päähenkilöt ajatuksine ja tekoineen mukavan samaistuttavia ja ymmärrettäviä. Kieltämättä kirjassa vallitsi synkkä ahdistuksensekainen vire, mutta 13 syytä ei kuitenkaan ollut yhtä rankkaa luettavaa kuin esimerkiksi aiemmin lukemani Taivaan tuuliin - kirja.
                      Keskeisimmästä sanomasta voi olla montaa mieltä, sillä niitä oli paljon. Mielestäni tärkein pointti oli kuitenkin siinä, että jokaisen pitäisi ajatella ennen toimintaa. Kliseistä, mutta niin se vain on. Mukahauskana läppänä heitetty loukkaus tai perätön huhu voi johtaa kauaskantoisiin seurauksiin.
                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti