keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Beth Revis - Miljoona aurinkoa

Sisältää juonipaljastuksia!


                     Tällä kertaa vuorossa on Beth Revisin kirjoittaman kirja, eli Across the Universe-sarjan toinen osa, Miljoona aurinkoa (A Million Suns, 2012). Kirja on painettu suomeksi Otavan toimesta. Olen lukenut kirjan ensimmäisen osan kaksi kertaa: ensimmäisellä lukukerrallani pidin kirjaa ärsyttävänä ja tylsänä, mutta sitten päätin antaa sille toisen mahdollisuuden. Silloin mielipiteeni kirjasta muuttui, ja päätin lukea myös sarjan toisen osan.
                      Amyn ja Seuraajan välit ovat kireät; Amysta tuntuu, että Seuraaja on vienyt hänen loppuelämänsä, ja Seuraaja on kiireinen päätyessään Vanhimman asemaan Varjelus-aluksen johtoon. Alus on lähetetty Maapallolta avaruuteen asuttamaan uusi planeetta, Kentauri-Maa. Kentauri-Maalla ihmisten on mahdollista elää sen olosuhteiden vuoksi. Aluksella kuitenkin on paljon salaisuuksia, vakavia salaisuuksia. Yksi tärkeimmistä koskee aluksen moottoreita ja etenemistä avaruudessa.
http://s.cdon.com/media-dynamic/images/product/book/book/image4/miljoona_aurinkoa-revis_beth-22059199-508682739-frntl.jpg                      Edelleenkään en pidä siitä, että kertoja vaihtuu vähän väliä. Kirjailija on halunnut ilmeisesti saada vaihtelevuutta kirjan lukemiseen näkökulmien vaihtumisen myötä, mutta minun mielestäni vaihdot tapahtuvat liian nopeasti. Minun kohdallani kävi niin, että kun onnistuin asettumaan esimerkiksi Amyn hahmon asemaan, minut repäistiin lähes heti kertojan vaihdon myötä Seuraajan rooliin. Se oli miinus minun listallani. Ja lisäksi: osasin eläytyä paremmin Amyn ajatusmaailmaan kuin Seuraajan. Seuraaja tunti liian etäiseltä minulle.
                      Plussaa tulee kyllä myös: arvoitukset ja salaisuudet tarinassa olivat hyviä, ja asioita saatiin selville juuri sopivissa määrin ja hyvillä aikaväleillä. Jos kaikki asiat olisivat kasautuneet loppuun, niin... eih. Tämäntyyppisissä jännityskirjoissa on hyvä, että tapahtuu myös muutenkin kuin lopussa. Tässä suhteessa kirja ei pettänyt minua.
                      Varsinkin Amyn näkökulma oli hyvä. Mukana oli paljon syvällistä pohdintaa ja tunteiden käsittelyä, joita ei yleensä tapaa hirveästi jännityskirjoissa. No, ainakaan minun vastaani ei ole sattunut sen kaltaisia jännäreitä. Ei tämäkään kirja kyllä täysin jännitystä ollut. Siinä oli myös kasvutarinantynkää mukana, samoin hitunen romantiikkaa.
                      Edelleenkään tämä sarja ei oikein täysin nappaa, mutta kyllä silti ajattelin sen loppuun lukea. Lisäksi tämän toisen osan hyvällä tavalla ärsyttävään kohtaan jätetty loppu melkeinpä pakottaa lukemaan seuraavankin teoksen. Kirja ei perustasolla juurikaan anna mitään uutta, eikä varmaankaan jää kovin hyvin omaan mieleeni.
                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti