lauantai 31. tammikuuta 2015

Linnea Parkkonen: 112 - Vihaan itseäni

Sisältää juonipaljastuksia!


Tässä ulkonäköpaineiden piinaamassa maailmassa syömishäiriöt yleistyvät jatkuvasti. Laihuutta ihannoidaan, ja laihduttaminen tuntuu monen tavoitteelta. Anoreksiaan, yhteen tunnetuimmista syömishäiriöistä, sairastuu useita nuoria, niin tyttöjä kuin poikiakin. Luin anoreksiaa käsittelevän nuortenkirjan, jossa 15-vuotias Lilian, tuttavallisemmin Lilli, aloittaa ystäviensä kanssa herkkulakon panoksenaan 50€: jokainen sortuja antaa kyseisen summan henkilölle, joka on viimeisenä jäljellä. Siitä kaikki sitten alkaa.

                      "Olinko lihava? Miksi kaikki pitivät herkkulakkoa minulle sopivana ideana?    Johtuiko se siitä, että olin heidän silmissään liian pyöreä?"

Herkkujen poisjättämisen myötä annoskoot pienenevät, ja liikunta lisääntyy. Vähitellen Lilli alkaa jättää ruokailuja kokonaan väliin mm. valehtelemalla vanhemmilleen syöneensä jo aiemmin. Lilli haluaa olla laiha.
                      Kirja on kirjoitettu minäkertojalla päähenkilön näkökulmasta. Kirjan kirjoittanut Linnea Parkkonen on onnistunut hyvin kuvaamaan anoreksian salakavalaa etenemistä ja ajatusmaailman muuttumista sen seurauksena. Tarinan edetessä paljastuu myös Lillin perheen ongelmia: äiti on työnarkomaani, isä alkoholisti, kummatkin ovat päivittäin vain vähän aikaa kotona...
                      Pelkästään jo anoreksia luo kirjalle synkän varjon. Ei kirjaa kyllä ole kevyeksi lukemiseksi tarkoitettukaan. Tarina kertoo anoreksiaan sairastumisesta, kuten edellä olen jo maininnut, mutta myös sen vaikutuksesta läheisiin ja siitä paranemisesta. Oikeastaan noin 350-sivuisen kirjan keskiössä on nimenomaan paraneminen, kun Lilli otetaan sisään lastensairaalaan.
                      Mielestäni kirjassa  oli liikaa riitoja. Varsinkin puolenvälin jälkeen riitelyä alkoi olla melkeinpä joka välissä. Tämä oli piirre, josta en pitänyt. No, ei elämä ikinä ilman riitoja kulu. En myöskään pitänyt yhtään päähenkilön nimestä. Lilli ja Lilian ovat oman mielipiteeni mukaan karseita nimiä (pahoitteluni Lilleille ja Lilianeille! :D).
                      Lempihenkilökseni nousi Natalia, Lillin isosisko. Nani oli henkilö, josta ei vain voinut olla pitämättä iloisen ja huolettoman elämänasenteen vuoksi. Myös välittäminen ja auttamishalu kuuluivat Nanin luonteeseen. Inhokkihenkilöä minulle ei muodostunut, vaikken pitänytkään Lillin vanhemmista tai kavereista. Jos joku on pakko nostaa inhottavimmaksi hahmoksi, paikan saisi joko Lillin isä tai Daniela-niminen kaveri.
                      Tämä Linnea Parkkosen kirjoittama kirja siis löytyy lukudiplomista, ja sen on painettu vuonna 2014. Kirja on nimeltään 112 - Vihaan itseäni. Omalla kohdallani nimi oli harhaanjohtava. Nimestä tuli välittömästi mieleen tarina, jossa jollakulla on ongelmia mielensä kanssa ja lopulta paha olo purkautuu itsemurhayrityksenä. Tyyppi kuitenkin ehditään pelastaa, ja hän joutuu sairaalaan. Suurin piirtein tällainen tarina minulle tulee mieleen kirjan nimestä.
                      Olen aiemmin lukenut saman aihepiirin kirjan, Mun on pakko. Kirjan oli kirjoittanut kaiketi joku Sara. Ehkä. En tiedä. Kuitenkin tämä anoreksiaa käsittelevä kirja oli huomattavasti parempi kuin toinen kirja

                     Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti