perjantai 16. tammikuuta 2015

John Green - Tähtiin Kirjoitettu Virhe

Sisältää juonipaljatuksia!


Tällä kertaa käsiini sattui nuorten keskuudessa suosittuna pidetty kirja, Tähtiin kirjoitettu virhe (The Fault in Our Stars). Yhdysvalloissa kirja on ollut bestseller-listalla Time-lehden valittua sen vuoden parhaaksi romaaniksi. Ensimmäisen kerran teos on julkaistu vuonna 2012, ja tämän vuoden alussa kirjasta tehtiin elokuva, joka lisäsi sen tunnettavuutta maailmalla.
                      16-vuotiaan kilpirauhassyöpää sairastavan Hazelin äiti pakottaa hänet käymään vertaistukiryhmässä, jossa on 12-18-vuotiaita syöpää sairastavia nuoria. Kirjan alussa käy ilmi, että ryhmän kokoonpano vaihtelee, ja se on yksi kuoleman lukuisista sivuvaikutuksista. Hazel ei henkilökohtaisesti pidä vertaistukiryhmässä käymisestä. Ainoa hyvä puoli on Hazelin mukaan Isaac, laiha ja vaaleatukkainen poika, joka sairastaa harvinaista silmäsyöpää. Kaksikko kommunikoi huokau
                      Eräänä päivänä vertaistukiryhmään saapuu Isaacin mukana Hazelille tuntematon poika, joka esittelykierroksen aikana kertoo nimekseen Augustus Waters. 17-vuotias poika pitää esittelykierroksen aikana tuijotuskilpailun Hazelin kanssa ja häviää. Kun vertaistukiryhmän kokoontuminen päättyy, Augustus menee - kuten arvata saattaa - puhumaan happiviiksiselle Hazelille.
                      Vähitellen kaksikko ystävystyy. Augustus osoittaa selvästi kiinnostuksensa, mutta Hazel on epävarma. Loppujen lopuksi nuoret rakastuvat Hollannissa, jonne he ovat lähteneet tapaamaan Peter Van Houtenia, Hazelin lempikirjan kirjoittajaa. Tapaaminen ei mene niin kuin on suunniteltu, mutta taianomainen Amsterdam lieventää pettymystä. He käyvät mm. Anne Frankin talossa, jossa he suutelevat ensimmäisen kerran. Onnikin loppuu silti joskus. Hazel kuulee, mitä Augustus on salaillut jo siitä asti, kun tyttö itse joutui teholle keuhkoissa olevan nesteen vuoksi. Kirjan loppupuolella vallitsi surullinen tunnelma.
                      Kumpikaan päähenkilöistä ei noussut lempihahmoikseni. Sen sijaan pidin eniten Isaacista, joka kirjan aikana sokeutui, kun häneltä poistettiin uusiutuneen silmäsyövän takia toinenkin silmä. Kaikkien henkilöiden käyttäytyminen oli uskottavaa, muttei omasta mielestäni ennalta-arvattavaa. Myös henkilöiden ajatusmaailmat olivat helppoja ymmärtää, varsinkin Hazelin vanhempien. Samaistumista heikensi omalla kohdallani hieman se, etten sairasta syöpää. Hazelin ajatusmaailma olisi ollut minulle todennäköisesti - ei, lähes varmasti - läheisempi, jos minullakin olisi syöpä. En kyllä ajatellut lähteä syöpää hankkimaan ymmärtääkseni täydellisesti kirjan syöpäsairaiden tunteet ja ajatukset.  :D
                      Minäkertojalla Hazelin näkökulmasta kirjoitettu teksti oli todella helppolukuista, minun makuuni ehkä hieman liiankin. Voisi sanoa, että lukemisen kannalta kirjassa ei ollut "haastetta". Lukukokemus oli kuitenkin hyvä, joskaan en jälkeen päin ajatellut kirjaa paljoakaan, eli omalta kannaltani kirja ei ollut niin merkittävä kuin ehkä joidenkin toisten mielestä. Kokonaisuudessaan kirja oli kuitenkin hyvä.
http://static.tumblr.com/4pxlsbd/6G9n4t2ji/photo_1.jpg                      Aloin miettiä, että miten lääketiede ei ole kaikessa mahtavuudessaan keksinyt parempia keinoja erilaatuisiin syöpäkasvaimiin. Syöpä edelleen tappaa liikaa ihmisiä, omasta mielestäni nyt ainakin. Okei, syöpäsairaiden hoito on parantunut huomattavasti jos vertaa menneisyyteen, mutta silti. En halua sairastua syöpään, en usko että kukaan haluaa. Kirjassa Augustus esittää asian niin, että hänen sisällään on käynnissä sisällissota: syöpä tuhoaa, mutta on myös osa häntä. Samoin keho, joka taistelee vastaan on osa häntä. Puolet taistelevat toisiaan vastaan, mutta tapahtui ratkaisu sitten puolin tai toisin, Augustus itse on aina häviäjänä.
                      Pohdintaa kirjassa oli juuri tarpeeksi, ei liikaa eikä liian vähän, ja siitä tietysti annan plussaa. En ole mikään pohdinnan ylin ystävä :D Kirja on ajankohtainen tietyllä tapaa, ja olisi hienoa jos kirjassa esiintyvän fiktiivisen ­­­Phalanxiforin kaltainen lääke keksittäisiin oikeasti. Sen hinta varmaan nousisi pilviin, mutta silti.

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti