lauantai 20. joulukuuta 2014

Jennifer E. Smith - Tilastollinen Todennäköisyys Kohdata Se Ainoa Oikea



Sisältää juonipaljastuksia!


Valitsin luettavakseni Jennifer Smithin kirjoittaman ja vuonna 2012 julkaistun kirjan, Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea (The Statistical Probability of Love at First Sight). Päätin lukea kirjan, sillä ystäväni oli sitä suositellut, ja kirja kuului myös kirjallisuusdiplomin kirjalistaan, päivitetystä listasta kirjaa ei kuitenkaan löydy. Olen lukenut kirjan yhteensä jo neljä kertaa. Se saa pohtimaan, onko jokaiselle oikeasti joku tuolla jossain päin maailmaa. Kirja on mukava välipala, eikä sen maailmaa tarvitse ottaa kovinkaan vakavasti.
http://www.adlibris.com/fi/covers/M/9/51/9511256874.jpg                      Kirja alkaa kysymystulvalla, eikä kolmisivuisessa aloitusluvussa ei ole lainkaan muuta kerrontaa. Joidenkin mielestä kyseinen alku ei tärppää, mutta minä pidin siitä, arvatenkin sen erikoisuuden takia. Selviää, että kirjan 17-vuotias, vaaleahiuksinen päähenkilö Hadley Sullivan myöhästyy neljällä minuutilla Lontooseen lähtevästä koneestaan. Toisessa luvussa Hadley soittaa isälleen, ja kertoo myöhästyneensä koneesta. Hän saa kuitenkin vapaan paikan kolmen tunnin päästä lähtevältä lennolta. Sitten Hadley tapaa hymykuoppaisen Oliverin.                   
                      18-vuotias Oliver on brittiläinen tummahiuksinen poika, joka käy yliopistoa Yhdysvalloissa. Hän tarjoutuu ritarimaisesti vahtimaan Hadleyn matkalaukkua tytön sitä pyytäessä. Viereinen vanhus kuitenkin inisee, että se on laitonta. Hadleyn yllätykseksi Oliver alkaa vetää perässään hänen matkalaukkuaan, ja kaksikko päätyy kiertämään yhdessä lentokenttää.
                      Myöhemmin Oliver ja Hadley hukkaavat toisensa lentokentän hälinään, mutta he kohtaavat uudelleen lentokoneessa. He istuvat vierekkäisillä paikoilla ja juttelevat koko matkan: lukuun ottamatta aikaa, joka kului heidän nukkuessaan toisiaan vasten. Aiheet vaihtelivat vähän väliä. Välillä keskustelu oli synkeämpää, välillä taas hilpeämpää.
                      Lentokoneen laskeutuessa kumpikin on haluton lähtemään. Sanojen täyttämä yö on jäänyt taakse ja on aika kohdata Hadleyn pahin painajainen: hänen isänsä tapaaminen tämän ja brittiläisnaisen häissä. Hadley on jo varautunut inhoamaan molempia.
                      Nykyaikaan sijoittuva tarina on kerronnaltaan monipuolista ja selkeää. Tapahtumat etenevät preesensissä, mutta teksti sisältää paljon takaumia Hadleyn menneisyyteen. Värikäs ja ajoittain pohdiskeleva teksti takaa sen, että lukemiseen ei kyllästy. Kaikilla lukukerroillani olen lukenut kirjan yhdeltä istumalta, vaikken romantiikasta niin paljon pidäkään kuin esimerkiksi fantasiasta.
                      Henkilöiden käyttäytyminen oli pääasiassa uskottavaa, mutta Hadleyn päähänpisto lähteä kirkolta oli mielestäni hitusen kummallista. Ymmärrän kyllä sinällään, miksi hän lähti, mutta kun ottaa huomioon, ettei Hadley ollut viettänyt vielä kokonaista päivääkään Britanniassa, niin päätös oli epäuskottava. Ja ei, Hadley ei ollut käynyt ikinä ennen edes koko maassa!
                      En oikein kyennyt samaistumaan yhteenkään kirjan henkilöistä, sillä henkilökaarti oli kaiken kaikkiaan aika suppea: Hadley ja hänen vanhempansa, Charlotte ja hänen ystävättärensä sekä Oliver. Oliverin tarina ei ollut kovinkaan samaistuttava, ainakaan omasta mielestäni. Varmasti maailmasta löytyy joku, jonka tarina on samankaltainen - ellei peräti samanlainen.
                      Kokonaisuudessaan kirja oli hyvä ja helppolukuinen, joten annan arvosanaksi kasin. Kirjaa suosittelisin kaikille teiniromantiikannälkäisille. Kirja jäi tietyltä osin mieleen, muttei noussut ainakaan omaksi suosikikseni.

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti