lauantai 6. joulukuuta 2014

Mary E Pearson - Kuka on Jenna Fox?

Sisältää juonipaljastuksia!


Kuka on Jenna Fox? Kuka sen tietää, jos ei tyttö itsekään? Vuonna 2008 julkaistu kirja (Kuka on Jenna Fox?) sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa niin teknologia kuin lääketiedekin ovat edenneet suuren harppauksen: elinsiirrännäiset kyetään säilömään vaadittavaksi ajaksi, ja videot voi pysäyttää ja käynnistää äänikomennoin. Tulevaisuuden maailmassa tärkeässä asemassa on VATE, joka vahtii koko lääketieteen saraa. Kirjan on kirjoittanut Mary E. Pearson, ja se on alkuperäiseltä nimeltään The Adoration of Jenna Fox.
                      Jenna Fox, 17-vuotias nuori nainen, herää koomastaan vuoden jälkeen. Hän on joutunut vakavaan auto-onnettomuuteen kahden ystävättärensä kanssa kohtalokkain seurauksin. Jenna menettää muistinsa kokonaan ajalta ennen onnettomuutta. "Aika parantaa", hänen isänsä sanoo. Totta, se tosiaan parantaa, mutta suuremmassa mittakaavassa kuin Jennan vanhemmat ovat aavistaneet. Heidän tyttärensä muistaa melkein hukkuneensa kaksivuotiaana. Hän muistaa jopa omat ristiäisensä.
                      Ainostaan ravintolientä syömään kykenevän Jennan vanhemmat ovat muuttaneet Kaliforniaan sillä aikaa, kun heidän tyttärensä oli koomassa. Uudessa talossa Jennan huone on kalsea, mutta suuri. Suurta vaikutelmaa lisää vain huonekalujen vähyys, samoin tyhjyys. Missään ei ole näkyvillä minkäänlaista merkkiä Jennan ystävistä: ei ole sairaalaan tuotuja kortteja, joissa Jennaa olisi toivottu paranemaan, ei ollut kukkia, edes lakastuneita. Kammottava ajatus juolahtaa koomasta heränneen nuoren mieleen: mitä jos hänellä ei ollut lainkaan ystäviä? 
                     Kirja oli ehdottomasti kasvutarina: Jenna yrittää epätoivoisesti löytää omaa minuuttaan uudessa talossa, jossa läsnä ovat jatkuvasti valheet ja salailu. Jennan isoäiti käyttäytyy melkeinpä vihamielisesti tyttärentytärtään kohtaan, ja Jennan äiti Claire tahtoo kontrolloida tyttärensä koko elämää, eikä tahdo Jennan viettävän aikaa ulkona. Tytön isä ei vietä paljon aikaa kotonaan. Talossa on kaoottinen asetelma.
                      Pikkuhiljaa Jennan muisti alkaa palautua, aivan kuten hänen isänsä arvioi. Osa muistoista on merkityksettömiä, mutta osa on tunnearvoltaan tärkeitä. Tarinan edetessä Lilykin, Jennan isoäiti alkaa suhtautua Jennaan lempeämmin. Jenna myös alkaa käydä lähellä olevaa vaihtoehtolukiota, jossa on muitakin ongelmista kärsiviä. Jenna tapaa mm. Allysin, proteeseja käyttävän tytön, ja Ethanin, pahoinpitelystä vankilassa istuneen pojan.
                      Pidin kirjasta, sillä Jenna uskalsi uhmata vanhempiaan etsiessään itseään. Se oli mielestäni todella hyvä juttu, sillä nuorten ei pitäisi kuunnella vanhempiaan joka asiassa. Meillä on omakin elämä, eri arvot ja omanlaatuinen minuus. Kanssaihmisten tulisi muistaa se ja unohtaa tuomitseminen. Nuoriakin pitää kuunnella! Emme tahdo jäädä vanhempien varjoon. Mekin tarvitsemme oikeuksia, mutta joskus tuntuu, että ne oikeudet jotka meillä on, ovat vain harhaa: jos teet yhdenkin virheen, kuulet siitä kauan, ja sinua rankaistaan, jos yrität esittää oman mielipiteesi asiasta.
                      Kirjassa oli paljon pohdintaa, kuten kasvutarinoissa yleensäkin. En kuitenkaan usko, että olisin jaksanut lukea kirjan yhdeltä istumalta, jos siinä olisi ollut yli 300 sivua (lukemassani painoksessa sivujen kokonaismäärä oli 277). Kerronta oli selkeää, ja vaihtelevuutta tekstiin toivat mm. sanojen määritelmät. Juonessa oli kekseliäisyyttä ja mielikuvituksen käytön huomasi, mutta tekstissä oli myös hiven ennalta-arvattavuutta. Vaikka jo aiemminkin mainitsin pitäväni kirjasta, se ei kuitenkaan noussut suosikkilistalleni. Arvelen, etten vuoden kuluttua muista kirjasta paljoakaan yksityiskohtia.

                    Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti