keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Anu Holopainen - Ihon alaiset


Ihon alaiset (2015) vie lukijan tulevaisuuden maailmaan, jossa ulkonäkö merkitsee kaikkea. Kehon ja kasvojen muokkaus on arkipäivää ja helppoa. Lähes jokaisella on muokkauksia, sillä "luomuilua" pidetään älyttömän kiusallisena ja nolona. Ulkonäkö vaikuttaa töiden saamiseen enemmän kuin nykyään - jotkin alat jopa vaativat muokkauksia työntekijöiltään.  Maailma oli kuitenkin muuten nykyisenlainen. Poliitikkoja ryhmähaastatteluissa lausumassa tyhjiä lauseita, vlogaajia suosioonsa huipulla ja akvisteja, hillitympiä että radikaalimpia. Katoamistapauksia, uhkailua ja valheita.

                      Kylmäävää, hyytävää ja karmivaa luettavaa. Tulevaisuuden maailmakuva on kamala tässä kirjassa. Anu Holopainen on mielestäni erinomaisesti onnistunut vangitsemaan paperille elämän, jossa pinnallisuus on vallannut liikaa alaa. Kaikki on kirjoitettu arkisella tavalla: ihan kuin olisi normaalia kävellä kadulla ja mennä päähänpistosta InstaPlast- automaatille muokkauttamaan "paremmat" huulet.  Todellista. Kirjan maailma voi todellakin tulla ajankohtaiseksi ja todelliseksi parinkymmenen vuoden sisään ja se onkin piirre, joka tekee kirjasta karmivimman.

                      Kirjan kanssa en kyllästynyt kertaakaan. Blogitekstit, erilaisista henkilöistä kertovat luvut, tv-ohjelmat ja haastattelut nivoutuivat onnistuneesti yhteen ja tuovat muokkauksen tulevaisuudennäkymän lähelle. Näkökulmien lisäksi muuttui myös kerrontatapa. Esimerkiksi luomuklubilla tanssivan Inkan näkökulmasta on kerrottu preesensissä minäkertojalla, muokkausta inhoavan Matiaksen näkökulmasta taas kaikkitietävällä kertojalla. Vaikkei tarinassa ollut selkeää päähenkilöä, muokkauksia haluava Jara nousi eniten kirjassa esille.

                      Lukukokemus oli hyvä. Tekstien tyylien ja näkökulmien vaihtuminen oli mukavaa, eikä tuntunut liian nopealta tai ärsyttävältä, vaikkei kirja pisimpiä olekaan. Hahmot oli kirjoitettu melko kevyesti, jolloin lukijan itsensä varaan jäi melko paljon kuviteltavaa. Mahtavaa oli (ja senkin kyllä arvasin, mutta silti), että hahmojen elämät joillain tavoilla aina kohtasivat. Esimerkiksi Jara tapasi PlastikPrincessin ja auttoi tätä matkalaukkunsa kanssa ennen kuin tämä vaihtoi lentokentälle vievään bussiin.

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti