sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Katariina Leino - Sirkusprinsessa


17-vuotias Milja elää kovaa elämää. Hänen ailahteleva äitinsä on teatterimaailman suuri diiva, joka ei kiinnitä huomiota tyttäreensä. Keski-ikäinen nainen tuo vähän väliä miehiä heidän pieneen rivitalokolmioonsa. Isä on lähtenyt Ranskaan hevossirkukseen Miljan ollessa pieni. Isovanhemmat eivät vieraile Miljan luona, vaan vierailut tapahtuvat aina toisin päin - eikä Katri Kangas, Miljan äiti, ikinä tule mukaan.

                      Miljan elämä on pullollaan auttamista, hoitamista ja siivoamista. Hänen äitinsä on kuin pieni lapsi, joka masentuu helposti ja jännittää esi-iltojaan. Ja joka sortuu alkoholiin. Onneksi paras ystävä Kirsi on olemassa, mutta välillä tuntuu, että hänkin vain ihailee Miljan äitiä. Milja haaveilee olevansa Sirkusprinsessa, joka ratsastaa lumenvalkealla hevosella, Sirkusprinsessa on vahvasti oma itsensä ja esillä. Oikeassa elämässä Milja jää jatkuvasti äitinsä varjoon - äidin, joka ei narsistisuutensa takia kestä nähdä Miljaa minään muuna kuin pienenä ja hiljaisena, poissa valokeilasta.

                      Oli hieman hämmentävä lukea, kun nimet olivat aika lailla tuttuja. Kirjassa oli entisen äidinkielenopettajani ja luokanvalvojani nimi, samoin minun ja yhden tuttuni. Hahmojen käytös oli luontevaa ja uskottavaa, varsinkin Miljan ja narsistisen äidin luonne ja käytös olivat hyvin mietittyjä ja toteutettuja. Pystyin asettumaan Miljan rooliin erittäin hyvin - samasta nimestäkin huolimatta.

                      Sirkusprinsessa on melko tavanomainen kasvutarina, mutta silti hyvä lukukokemus. Ennalta-arvattavuutta tarinassa kyllä oli, mutta se ei ole mitenkään epätavallista. Milja löytää sisältään rohkeutta väittää äidilleen vastaan ja toimia, kuten itse haluaa. Koska kyseessä on nuorten kasvutarina, niin totta kai mukana on romantiikkaakin, eikä vain Katrin.
 
                      Kerrontatyyli on helppoa seurata. Lukujen välissä on kursivoidulla tekstillä kerrottu Miljan haaveista Sirkusprinsessana, joka esiintyy suurelle yleisölle. Juoni ei jäänyt hyrräämään paikalleen, vaan eteni pääasiassa tasaisesti. Loppupuolella tahti kuitenkin kiihtyi.

                      Kirja on katsaus elämään, joka kuluu seurapiirien pyörteissä ja teatterilla. Se on loistava näkymä maailmaan, jonka luulisi oleva niin toisenlainen. Kaikkialla on ongelmia, vaikka siltä ei vaikuttaisikaan. Sirkusprinsessan on siis kirjoittanut Katariina Leino, ja teos on julkaistu vuonna 2011 WSOY:n toimesta

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti