tiistai 21. heinäkuuta 2015

Essi Tammimaa - Noaidin tytär


Sisältää juonipaljastuksia!


Tulin tässä lukeneeksi Essi Tammimaan kirjan Noaidin tytär, joka on julkaistu Otavan toimesta vuonna 2013. Melko uusi teksti siis on kyseessä. Olen lukenut tämän kirjan jo kerran aiemmin, mutta sujuvasti unohdin kaiken, suurimman osan asioista jo pari päivää kirjan lukemisen jälkeen. Mitenkään erityisen mieleenpainuvaksi en siis tätä kirjaa koe.

                      Kirja kertoo nuoresta 16-vuotiaasta Aurasta, joka elää Kellokoskella isänsä kanssa. Hän rakastaa Maailman laidalla - bändin musiikkia, muttei ole kertaakaan käynyt keikalla, ei usein käy missään. Hänen äitinsä Risten lähti kotoa, kun Aura itse oli vielä pieni. Perheessä ei hellyyttä osoiteta, eikä juurikaan puhuta. Aura tuntee olevansa ulkopuolinen kaikkialla, myös ystäviensä keskuudessa. Mutta ehkä ystävätkään eivät ole ystäviä ensinnäkään.

                      Juoni on erilainen ja etenee Auran näkökulmasta, näyissä Sagan näkökulmasta. Tarinan idea oli todellakin omaperäinen: hirvikuningatar, saamelaissoturittaret etc. Vaikka idea olikin erilainen ja hyvä, toteutus oli ennalta arvattava. Tähän varmasti vaikutti se, että kirjan lukeminen uudelleen veresti vanhoja muistoja. Huomasin, etten pitänyt kirjasta niin paljon kuin aiemmin.

                      Hahmot olivat tavanomaisia. Aura on tyttö, joka ei tiedä asioista mitään. Paju on tunnettu laulaja, joka kiinnittää silmänsä Auraan. Yllätys yllätys Paju tietää kaiken soturittarista ja todellisesta uhasta. Aura on epävarma ja epäsuosittu, Paju itsevarma ja suosittu - onhan hän Maailman laidalla - bändin laulaja. Vaikka kirjassa olikin perinteiset sukupuoliroolit, Aura kirjan loppupuolella kohtaa pääpahiksen yksin. Ennalta-arvattavaa juu. En ikinä oppinut pitämään kirjan hahmoista.

                      Ennalta-arvattavuus osui silmään lukiessa, mikä heikensi lukukokemuksen nautittavuutta. En siis pitänyt kirjasta, mutta omalaatuinen idea pelastaa jonkin verran.

                     Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti