lauantai 21. marraskuuta 2015

Ernest Cline - Ready Player One


Sisältää juonipaljastuksia!



Halliday, yksi rappeutuvan maailman rikkaimmista henkilöistä, ei kuollessaan aio testamentata rahojaan kenellekään. Halliday on parhaimpana pidetty pelisuunnittelija. Pelejä mies rakastaakin, ja näin ollen hän järjestää suuren jahdin. Ennen kuolemaansa Halliday on kuvannut videon, jossa kertoo lahjoittavansa yli 200 miljardin arvoisan omaisuuden sille, joka löytää kolme erilaista avainta ja suorittaa onnistuneesti kolme porttia. Tämä kaikki tulee tapahtumaan Hallidayn luomassa OASIS:issa, virtuaalimaailmassa, johon ihmiset pakenevat ankeaa todellisuutta. Hallidayn omaisuutta aletaan kutsua nimellä pääsiäismuna. Tästä alkaa aikakausi, joka myös munastajien aikakautena tunnetaan.

                      Wade Watts alias Parzival on 18-vuotias nuori mies, joka asuu tätinsä luona yhdessä Oklahoma Cityn "pinoista". Wade on munastaja ja on jo viiden vuoden ajan yrittänyt ratkaista arvoitusta, joka johtaa kupariavaimen luokse. Mikään ei vain tunne tuottavan tulosta, ja Wade on jumissa planeetalla nimellä Ludus, joka on sovellettu oppimisympäristöksi. Sitten kesken erään tuntinsa Wade tajuaa, mitä Hallidayn arvoituksessa sanotaan.

                      Kirjan maailma on kammottava kuvaus siitä, mihin suuntaan ihmiskunta saattaa olla menossa. Suurin osa päivästä kuluu OASIS:in maailmassa, pelin sisällä. OASIS korvaa todellisen maailman lähes täydellisesti: siellä tapahtuvat niin työt, koulujen käyminen kuin vapaa-ajan hengailu. Tämä tulevaisuudennäkymä sijoittuu vain parin vuosikymmenen päähän. Erot rikkaiden ja köyhien välit ovat räikeät, nykypäivääkin helpompi huomata.

                      Uppouduin tarinaan alun hitaan, puuduttavalta tuntuvan kuvailevan osion jälkeen. Tarinassa todellisuus ja OASIS:in maailma sekoittuivat yhteen, enkä lukijana aina ymmärtänyt, missä mentiin, virtuaalimaailmassa vai todellisessa. Välillä maailmojen tunnistaminen oli helpompaa, mutta oli kohtia, joissa jouduin sivutolkulla miettiä, kumpi maailma oli sillä kertaa kyseessä. Luin kirjan kaiken kaikkiaan nopeasti, tietysti kuvailu- ja esittelypätkät hitaammin.

                      Idea oli todellakin omaperäinen. Ernest Cline on taitavasti luonut sanoillaan todentuntuisen maailman - jos tarkkoja ollaan, niin kaksi. Clinen kirjan päähenkilöt olivat kaikki nuoria, juuri aikuisiän kynnyksellä. Nämä nuoret muodostavat ikään kuin hyvisjoukon. Vastassa on kaupallinen järjestö, jonka jäseniä kutsutaan kuutosiksi. Tämä järjestö haluaa saada Hallidayn pääsiäismunan itselleen ja muuttaa OASIS:in maksulliseksi, ja evätä köyhiltä mahdollisuuden käyttää peliä. Tämän järjestön henkilöt ovat kaikkialla OASIS:issa halveksittuja, mutta aina on ihmisiä, jotka heitä kannattavat - kuten järjestön jäsenet itse.
                     
                      Hallidayn arvoitukset viittasivat jatkuvasti 80-lukuun, joka olikin Hallidayn lempivuosikymmen. Minulta loputtomat viittaukset menivätkin ohi, 90-luvun loppupuolen lapsi kun olen. Hyvä lukutunnelma pysyi yllä koko kirjan ajan. Pystyin hyvin eläytymään kirjan hahmoihin ja tuntemaan heidän kanssaan niin jännitystä, oivaltamisen tunnetta kuin turhautumistakin.

                      En pitänyt Art3misista. Hänen ja Waden säädön aikana en voinut lakata ajattelemasta, että Art3mis vietti aikaa Waden kanssa vain tiedon vuoksi. Wadesta itsestään pidin, samoin myös hänen parhaasta ystävästään Aechista. Aechia aloin arvostaa enemmän, kun paljastui, että vaaleaihoisen ja hyvännäköisen nuoren miehen sijaan hän paljastui tummaksi naiseksi. Kirjan maailmassa köyhyyden ohella myös rasismi on paljon suurempi ongelma kuin nykymaailmassa. Päähenkilönelikon (tai periaatteessa viisikon) viimeinen henkilö, Shoto, nousi myöskin lempihahmojeni joukkoon. Daitosta en pitänyt.

                      Eräs luokkalaiseni suositteli minulle Ready Player Onea. Minulla ei juurikaan ollut odotuksia kirjan suhteen, sillä en tiennyt kirjasta juuri mitään, nimeäkään en ollut kuullut aiemmin. Kun kirjaan lopulta kotonani tartuin, tulin lukeneeksi sen yhdessä päivässä, sillä en malttanut pitää kuin lyhyitä taukoja ja niitäkin pidin vain vähän. Niin koukuttavaa luettavaa! Melkein jo kääntelin sivuja eteenpäin katsoakseni spoilauksia... Ready Player One on julkaistu vuonna 2011, suomennettu vuotta myöhemmin. Nimeä ei kuitenkaan muutettu. Suosittelen kirjaa sellaisille, jotka eivät kirjan muhkeaa olemusta säikähdä.


                    Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti