perjantai 20. maaliskuuta 2015

Stephen Chbosky - Elämäni seinäruusuna

Ei sisällä juonipaljastuksia!


Charlie on lukion ensimmäistä vuottaan viettävä poika. Älykkyydestään huolimatta hän on hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt, ja tämän vuoksi uusiin ihmisiin tutustuminen on haaste. Aina ei kuitenkaan voi elämässä jäädä tarkkailijaksi, vaan on uskallettava astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Elämäni seinäruusuna on kertomus askeleesta, jonka Charlie ottaa aikuistumisensa kynnyksellä.
 
                      Kirja koostuu Charlien kirjoittamista kirjeistä henkilölle, jonka on kerrottu oikeasti kuuntelevan ja ymmärtävän. Tämän henkilön identiteettiä ei paljasteta kertaakaan kirjan aikana. Olin kuvitellut kirjan olevan kerrottu niin, kuin useimmat nuortenkirjat on. Aluksi en itse kirjoitustyylistä pitänyt, mutta parin luvun jälkeen totuin päiväkirjamaiseen kerrontaan. Kirjan loppupuolella tajusin, että valittu kerrontatapa oli paras tähän kirjaan.

                      Minä en kovin paljon kirjasta pitänyt, eivätkä samantyyppiset kirjat nappaa yleensäkään. Tietysti niissä kirjoissa voi olla hyviä elementtejä tai piirteitä, mutta pääpiirteittäin kansien sisältö jättää kolahtamatta. Tässä kirjassa hyvää oli mm. välillä hauskanlainen pohdinta. Pilvipätkää lukiessani repesin kunnolla! (alkaa sivulta 96, jatkuu sivulle 97. Riippuu tietysti painoksesta.) Kirjan loppuakin on pakko kommentoida: se oli mahtava! Ja järkyttävä. Tosin ensireaktio oli pahin, mitenkäs muutenkaan.

                      Ja sitten perusfaktat. Kirja oli siis Elämäni seinäruusuna, alkuperäisnimeltään The Perks of Being a Wallflower. Kirjan on kirjoittanut Stephen Chbosky. Ensimmäisen kerran kirjan on painettu vuonna 1999, mutta suomennos ilmestyi vasta vuonna 2010 Basam Booksin toimesta (neva hööd). Ei todellakaan kannata lukea tätä kirjaa, jos pohdinta ja hitaalta tuntuva tempo ei kiinnosta, itsestäänselvyys.

                     Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti