lauantai 28. maaliskuuta 2015

Arja Puikkonen - Vastalaukkaa

Sisältää juonipaljastuksia!


Suomenruotsalainen muuttaa  Saksasta takaisin SuomeenSaksassa perheensä kanssa asunut yläasteikäinen Kristin lähetetään siskoineen takaisin Suomeen au pairin kanssa, vanhemmat tulevat perässä, kun kiireiltään ehtivät. Kristin ei tunne Suomesta ennestään kuin yhden tytön, Laran, ja läheisellä tallillakin ihmiset ovat ilkeitä. Saksaan jäänyttä Leonardo-hevosta on ikävä.

                      Vastalaukkaa on eräänlainen kasvukertomus. Alkuun Kristin on yksinäinen ja tuntee tarvetta kuulua joukkoon. Kun hän tutustuu huonosti kohdeltuun Pamela-hevoseen ja pääsee kilpailemaan, hyväksyntää alkaa pikkuhiljaa tulla muualta ja hän itse alkaa pikkuhiljaa tulla varmemmaksi.

 
                      Ja mitäpä olisi nuortenkirja ilman takkuilevia perhesuhteita? Kristin ei tule juurikaan toimeen siskojensa kanssa. Pari vuotta nuoremmat kaksoset Ellu ja Essi ovat mahdottomia ja kurittomia, eivätkä ole ystävällisiä muille kuin toisilleen. Noin kuusivuotias Linn tukeutuu Kristiniin, kun äitiä ei näy eikä kuulu, eikä au pair jaksa kuunnella. Lisäksi isä ei palaa Saksasta, ja äitikin antaa tyhjiä lupauksia. Perhe-elämä on suorastaan kaoottista. Tämän lisäksi ystävystyminen on hankalaa ja välit Laran kanssa kiristyvät.

                      Mielestäni on hyvä, että on vielä saatavilla tämänkaltaista vakavampaa hevoskirjallisuutta, joka on sisällöltään laadukkaampaa, eikä ole suunnattu ihan niille nuorimmille lukijoille. On myös hyvä, ettei kaikissa hevoskirjoissa elämä ole kuin ruusuilla tanssimista. Hahmot tuntuivat kuitenkin hieman pintapuolisilta. En voinut samaistua kehenkään, eikä hahmoja ollut esillä kirjassa loppujen lopuksi kovinkaan montaa.

                      Kirjan on kirjoittanut Arja Puikkonen vuonna 2014, eli kyseessä on uudehko teos. Valitsin kirjan luettavakseni kahdesta syystä: se kuului lukidiplomin kirjalistaan ja hevosineen kaikkineen kirja vaikutti mukiinmenevältä. Sivuja on yhteensä 184.

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti