lauantai 5. syyskuuta 2015

Rick Riordan - Percy Jackson & The Olympians: Salamavaras


Sisältää juonipaljastuksia!


Percy Jackson, 12-vuotias poika on erotettu kuuden vuoden aikana kuudesta koulusta. Isäänsä hän ei tunne, äitiäkään ei usein näe sisäoppilaitosten vuoksi. Isäpuoli Gabe on kuvottava ja itsekeskeinen. Elämä ei todellakaan ole ruusuilla tanssimista. Onneksi valoa tuo paras ystävä Grover - ei sillä, että Percyllä muita ystäviä olisikaan. Eräänä päivänä Percyn kimppuun hyökätään keskellä kirkasta päivää. Kukaan muu ei kuitenkaan huomaa yhtikäs mitään, ja lopulta Percy kuvittelee kaiken olleen vain harhaa. Kun poika on tuudittautunut tähän ajatukseen, alkaa taas tapahtua. Alun tapahtumaryöppy pudottaa Percyn puoliveristen leirille yhdessä Groverin kanssa, joka on paljastunut Percyn satyyrisuojelijaksi. Percy saa kuulla olevansa puolijumala. Olympoksen jumalat ovat todellisia, ja puoliveristen leiri on täynnä jumalien ja ihmisten lapsia.
 
                      Varmasti jokainen on vähintään kuullut Salamavarkaasta (The Lightning Thief). Itse olin nähnyt kirjan pohjalta tehdyn elokuvan kaksi kertaa ennen itse kirjan lukemista. Halusin lukea sarjan läpi, mutten vielä ole päässyt ensimmäistä osaa pidemmälle. En ole aiemmin lukenut Riordanin kirjoja, vaikkakin hyllyssä lukuvuoroaan odottavasta Punaisesta pyramidista olenkin parikymmentä sivua lukenut. Olen välttynyt myös Olympoksen sankarit - sarjan lukemiselta, mutta tämänkin sarjan lukeminen on suunnitelmissani, kunhan saan muita kirjoja/kirjasarjoja pois alta.

                      Takaisin itse kirjaan. Aluksi karsastin hieman kirjan ensimmäisiä sivuja. Alku muistutti liikaa Punaisen pyramidin alkua (jonka siis olen lukenut). Jatkuvasti lukemisen aikana vertailin kirjaa ja elokuvaa keskenään, mikä häiritsi minua. Olisin halunnut vertailla vasta kirjan luettuani. Kirjan idea oli omalaatuinen ja kekseliäs. Toteutuskin oli hyvin tehty. Salamavarasta lukiessa on kyllä pakko kunnioittaa sitä, miten paljon taustatyötä ja tutkimusta kirjan eteen on tehty. Voin vain kuvitella, kuinka kauan aikaa siihen on mennyt. Tietoa ei kuitenkaan kerralla rämäytetty lukijan niskaan, vaan sitä annettiin pienissä palasissa pitkin kirjaa. Juoni nappasi oitis mukaansa, eikä tylsistyttänyt kertaakaan.

                      Lukukokemukseni oli erittäin hyvä. Kirjan loppuminen oli tuskaa, sillä olisin heti halunnut jatkaa sarjan seuraavaan osaan. Sen siitä saa, kun ei lainaa kaikkia osia samanaikaisesti. Tämä on nyt kyllä kirjattomuuskuolema... Salamavaras on alkuperäiskielellään julkaistu jo vuonna 2005. 

                     Tähdet:


Samalta kirjailijalta: Punainen pyramidi (Kanen aikakirjat I)
                                  Hirviöidenmeri (Percy Jackson & The Olympians 2) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti