perjantai 21. elokuuta 2015

Damian Dibben: Historian vartijat - Myrsky nousee


Sisältää juonipaljastuksia!


Tämä kirja tarttui mukaani, sillä takakansi herätti uteliaisuuteni. Kuitenkin teos Historian vartijat - kirja joutui odottamaan kiltisti lukuvuoroaan. Veljeni huomasi kirjan pöydälläni ja ilmoitti suoraan, että kirja oli huono. Tästä yllätyin, sillä veljeni ei yleensä kirjoja lue. Päätin sitten sallia kirjan kiilaavan jonon ohitse, sillä halusin mahdollisimman nopeasti muodostaa oman mielipiteeni.

                      Kirja kertoo 14-vuotiaasta Jake Djonesista, joka ihan tavallisena päivänä joutuu oudon salaseuran kaappaamaksi. Järjestö kaappauksen takana väittää tuntevansa Jaken vanhemmat, mutta Jake ei tahdo tätä uskoa. Toinen puoli Jaken mielestä myllertää ja haluaa tietää lisää, toinen puoli haluaa paeta ja heti.  On selvää, kumman puolen mukaan Jake toimii. Poika jää järjestön luo ja päätyy näin mitä kummallisimman joukkion luo nollapisteeseen, Normandian Mont Saint-Micheliin, Historian vartijoiden salaisen palvelun päämajaan, ja kaiken kukkuraksi vuoteen 1820. Heipä hei vaan, nykyaika ja entinen elämä.

                      Jake vetäistään tutusta ja turvallisesta ympäristöstä aikamatkaajien järjestön ja historian syövereihin. Kun viesti Jaken vanhemmilta saapuu nollapisteeseen tapahtumat alkavat kunnolla vieriä eteenpäin. Jake lähtee salamatkustajana kolmen nuoren mukaan tehtävälle 1500-luvun Venetsiaan, jonne hänen vanhempansa ovat kadonneet viimeisimmän komentonsa aikana. Juonen edetessä Jakelle selviää koko ajan enemmän Historian vartijoista, heidän tehtävistään ja maailmaa uhkaavista vaaroista - ja perheestään: vanhemmistaan ja kuolleesta veljestään Philipistä, joka saattaa sittenkin olla vielä elossa.

                      Hahmototeutus oli tavallista. Päähenkilö ei tiedä mitään ja tempautuu puoliksi vasten tahtoaan mukaan maailmaan, jota ei olisi arvannut olevan edes olemassa. Ja viimein eteen tulleiden vaikeuksien jälkeen päähenkilö nousee tärkeään rooliin ja osallistuu maailman pelastamiseen. Ihan perus.

                      Pidin siitä, että kirjassa oli mukana periaatteessa paljon ranskankielisiä sanoja ja lausahduksia, joita ei ollut käännetty suomeksi. Ilokseni ymmärsin ne kaikki vaikeuksitta (olen lukenut jo monta vuotta ranskaa, mutten koe olevani erityisen hyvä).  Lempihahmokseni nousi Nathan, yksi kirjan nuorista, joka on luonteeltaan ylimielinen, vitsikäs ja tyylitietoinen, mutta juurikin näiden piirteiden - ja ennen kaikkea toteutuksen - myötä aivan mahtava hahmo. Lisäksi nyt on pakko sanoa, että Damian Dibben on kyllä lukenut historian läksynsä.

                      Historian vartijat - myrsky nousee on julkaistu englanniksi vuonna 2011, alkuperäisnimellä The History Keepers. Suomennos on ilmestynyt vuonna 2012. Minun on pakko sanoa, että veljeni antama mielipide kirjasta oli samankaltainen kuin omani. En kirjasta kokonaisuutena pitänyt, vain joistakin yksityiskohdista (ja Nathanista). Tämä kirja on Historian vartijat - sarjan avausosa. Trilogia tulossa? En tiedä, tulenko lukemaan sarjaa ikinä loppuun, sillä elämä on aivan liian lyhyt huonojen kirjojen lukemiseen.

                      Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti