torstai 5. helmikuuta 2015

Abigail Gibbs - Illallinen vampyyrin kanssa

Sisältää juonipaljastuksia!


Abigail Gibbsin vuonna 2012 ilmestynyt esikoisteos, Illallinen vampyyrin kanssa (The Dark Heroine: Dinner With a Vampire), on hyytävän hyvä fantasiakirja. Tarina alkaa siitä, kun violettisilmäinen Violet, kirjan päähenkilö, joutuu tahtomattaan todistamaan verilöylyä Trafalgarin aukiolla keskellä yötä. Violet päätyy mystisten murhaajien kaappaamaksi, eikä vastaan tuleva poliisi edes yritä auttaa häntä. Violet viedään upeaan ja koristeelliseen kartanoon, jonnekin päin Iso-Britannian maaseutua. Tämän tapahtuman myötä Violetin koko elämä mullistuu.
                      Violet joutuu elämään paikassa, jossa ei ole hänelle lainkaan turvaa: kartano kuhisee niitä, joille ihminen on vain saalis. Arvasitko jo, mistä on kyse? Et vai? No vinkkinä voin sanoa, että näillä olennoilla on terävät hampaat, he ovat kalpeita, juovat verta... Violetilla ei ollut aavistustakaan, mihin hänen tiensä johtaisi. Violet yrittää pysyä järjissään pelon ja kauhun jatkuvasti jäytäessä hänen mieltään. Hän ei halua uskoa, että vampyyrit ovat totta, mutta onko hänellä valinnanvaraa?

                      "Ei, en voi kiistää sitä. En halua kiistää sitä. Jos kiistäisin, se tarkoittaisi, että joku ihminen olisi tehnyt sen toiselle ihmiselle. Vampyyrit ovat hirviöitä. Hirviöt tekevät hirvittäviä asioita. Ihmiset eivät."

Kiihtyvä tapahtumien tahti häiritsi kirjan loppupuolella, sillä juonenkäänteet eivät enää avautuneet kunnolla. Lopussa asiat vain jysäytettiin päälle, eikä minulla lukijana ollut aikaa sulatella asioita. Voi toki olla niinkin, ettei muilla ole ollut vastaavanlaista tunnetta kirjaa lukiessaan. Kirja on kirjoitettu viihteelliseltä pohjalta, mutta silti siitä herää ajatuksia. Moraali käy moraalia vastaan, käsitykset muuttuvat, oikean ja väärän raja hiipuu...
                      Ajattelin kirjan olevan jälleen yksi kliseinen vampyyritarina, mutta kirjassa oli ilokseni myös omaperäisempiä juttuja. Tietysti kliseitäkin löytyi. Niitä tuntuu olevan hankala vältellä. Kliseiden lisäksi ilmeni myös ennalta-arvattavuutta. Oli nimittäin lausta asti varmaa, että vampyyriprinssi Kasparin ja Violetin välille muodostuisi romanssi. Omasta mielestäni Illallinen vampyyrin kanssa oli silti paljon parempi vampyyritarina kuin Twilight-sarja. Kirja oli myös parempi kuin Sookie Stackhouse-sarjan avausosa, jonka luin arviolta neljä kuukautta sitten.
                      Juoni todellakin tempaisi lukijan mukaansa, enkä malttanut lopettaa lukemista. Yöunet vähän kärsivät, samoin seuraava koulupäivä, sillä tulin ottaneeksi lähes pakonomaisesti kirjan mukaani :D Välillä oli kyllä myös kohtia, joissa keskittymiseni herpaantui. Täysin tauotta en siis noin 540-sivuista opusta lukenut. 

                     Tähdet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti